Gezonde planten beginnen bij een gezonde bodem!

Planten halen hun voeding uit de bodem. En daarmee is de kwaliteit van de bodem heel bepalend voor de natuurlijke weerstand en vitaliteit van je planten. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een gezonde bodem. Met de juiste mineralen en een gezond bodemleven.

Maar hoe doe je dat? Jarenlang is gedacht dat kunstmest de oplossing is voor het verrijken van de grond, maar kunstmest put de bodem juist uit en verstoort het natuurlijke evenwicht tussen planten, schimmels en bacteriën. Daardoor tast het de natuurlijke bodembiologie aan, worden planten sneller ziek en zijn steeds meer bestrijdingsmiddelen nodig. Een vicieuze cirkel waar niemand beter van wordt. En al zeker je planten niet.

Gelukkig kan het anders. Door de bodem te verrijken met natuurlijke bodemschimmels, bodembacteriën en plantaardige meststoffen, bijv. door natuurcompost en een biologische bodemverbeteraar aan je grond toe te voegen, stimuleer je het natuurlijke bodemleven en maak je planten weerbaar. Compost werkt als een spons in de bodem, de rijke organische stof is de voedingsbron voor het bodemleven. In één hand rijke grond zitten meer dan 5000 (!) soorten bodemorganisme, aaltjes, mijten en wormen. De voedingsbron voor kevers, torretjes en vogels.

Laat je inspireren en klik op deze link

En als dat evenwicht eenmaal hersteld is, zijn planten zelf als geen ander in staat om de grond gezond te houden. Je hebt dan geen kunstmest en veel minder bestrijdingsmiddelen nodig. Een stuk duurzamer ook. Win-win!

Tegel eruit, plant erin

Onder tegels of andere verharding is geen bodemleven mogelijk, omdat er te weinig zuurstof en water beschikbaar is. Door steen te vervangen door planten, geniet je niet alleen veel meer van je tuin, maar draag je automatisch bij aan een gezondere bodem. En zo help je planten, dieren én de aarde. We zeggen niet voor niets: minder steen is meer genieten!

Zakje bodemverbeteraar bij Tegeltje Groen

In samenwerking met onze partner PHC kunnen we nu bij ons Tegeltje Groen een zakje biologische bodemverbeteraar aanbieden. Daarmee geef je je planten een optimale start, een betere groei, een langere bloei, een sterker wortelgestel en het zorgt dat je planten minder snel uitdrogen. Zo kun je extra genieten van je Tegeltje Groen. En ben je lief voor de bodem.